Mors dag

Traditionen att fira mors dag kommer började i USA. Bakom firandet låg den amerikanska lärarinnan Anna Jarvis (1864–1948). Hon ville hedra sin mamma Ann Jarvis minne på årsdagen av hennes bortgång. Den 10 maj 1908 hölls därför en gudstjänst i den amerikanska staden Philadelphia med fokus på fjärde budet i Bibeln – ”Hedra din fader och din moder”. Anna Jarvis pyntade kyrkan och delade ut mamma Anns favoritblomma – vita nejlikor – till kyrkobesökarna.

Mors dag spreds sedan i USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell amerikansk helgdag. Ursprungstanken med mors dag är att vi ska stanna upp och tänka på våra mammor, tacka dem för vad de gjort och gör, samt fira dem.

Till Sverige kom mors dag-firandet 1919 på initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg (1857–1920). I ett häfte som gavs ut 1920 under titeln ”Mors dag” fanns ett antal instruktioner för hur mors dag kunde firas. De löd ordagrant så här:

Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
 Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
 Mor bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
 Mor beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
 Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
 Frånvarande barn hälsa mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag. 

Sista söndagen i maj

Mors dag är en av de största temadagarna ute i världen och firas i en stor mängd länder fast datumen är olika. I Sverige firas mors dag alltid den sista söndagen i maj. Det är sent på året jämfört med de flesta andra länder. Anledningen till det sena svenska mors dag-firandet anses bero på tillgången till blommor. Den sista söndagen i maj finns många olika blommor att plocka – och ge till mammorna – i hela Sverige.

Text från https://www.expressen.se/leva-och-bo/mors-dag–darfor-firar-vi-sista-sondagen-i-maj/

Datum

30 maj 2021
Expired!

Tid

All Day
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Copyright - Fokus Patient