Patienträttighetsveckan 18-22 januari

Den här veckan kommer vi att ta upp den 13:e punkten i de europeiska patienträttigheterna som är “Rätt att få klaga på vården”. Den säger som följer:

“Var och en har rätt att klaga närhelst hen har lidit en skada och rätten att få svar, eller annan feedback. Hälso- och sjukvårdstjänsterna bör garantera utövandet av denna rättighet och ge (med hjälp av tredje part) patienter information om sina rättigheter, så att de kan visa på kränkningar de upplevt och formalisera sitt klagomål.”

Och även den 14:e punkten “Rätt till kompensation vid skada i vården” som säger att

“Varje individ har rätt att få en tillräcklig ersättning inom rimligt kort tid närhelst hen har lidit fysisk, eller moralisk och psykologisk skada orsakad av en behandling i vården. Hälso- och sjukvårdstjänsterna måste garantera ersättning, oavsett skadornas allvar och dess orsak (från en överdriven väntan till ett fall av felbehandling), även om det slutliga ansvaret inte kan fastställas absolut.”

I Sverige har vi en rad olika offentliga instanser att framföra synpunkter till, men få känner till dem. Det tänker vi rätta till nu; och berätta om en till två om dagen!

Tisdagen den 19 januari kommer vVD Henrik Ask och chefläkare Pelle Gustafson från LÖF – Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag för att berätta om hur man kan ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen, om man drabbats av en skada i samband med regionfinansierad hälso-, sjuk- eller tandvård.

Vi ska också få höra en patient, Runo Andersson, beskriva vägen till ersättning, efter en felbehandling.

Kostnadsfri anmälan via länken: https://magnetevent.se/Event/patientrattighetsveckan-18-22-januari-40522/

Varmt välkommen!

Datum

19 jan 2021
Expired!

Tid

12:00 - 13:00

Platser

Digitalt möte

Arrangör

FOKUS Patient
E-post
info@fokuspatient.se
Webbplats
https://www.fokuspatient.se
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × fyra =