Seminarium – Internationella Hjärtsviktsdagen

Program för digitalt seminarium den 10 maj kl.12-13

Internationella Hjärtsviktsdagen

Ungefär 300 000 svenskar lider av den dolda sjukdomen hjärtsvikt. Risken ökar i högre åldrar och i Sverige har cirka 10 procent av dem över 80 år hjärtsvikt. Dödligheten är hög och hjärtsvikt medför stora samhällskostnader framför allt pga stort behov av vård på sjukhus (ca 60 000 vårdtillfällen varje år).

De vanligaste symptomen vid hjärtsvikt är trötthet och andfåddhet oftast i kombination med vätskeretention (ex. svullna ben). För diagnos krävs en objektiv bedömning av hjärtats systoliska och diastoliska funktion vilken vanligen görs med hjälp av ekokardiografi (EKG). Det stora flertalet personer med hjärtsvikt får sin vård inom primärvården.

Men som på så många andra områden inom vården finns det också exempel på lösningar som kan ge en bättre livskvalitet trots att hjärtsvikt är en kronisk sjukdom.

På det här lunchseminariet får vi lyssna till några olika sådana exempel.

Medverkande:

Maria Liljeroos, arbetar halvtid som sjuksköterska och vårdutvecklare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och halvtid med forskning och undervisning vid Linköpings universitet. Maria är också ordförande i VIC – Vårdprofessioner inom Kardiologi.

Kan särskilda mottagningar och kontaktsjuksköterskor vara en väg för att ge trygghet och kunskap för hjärtsviktspatienter och deras närstående?

Peter Vasko, är hjärtläkare i Växjö och ordförande för det nationella kvalitetsregistret SWEDEHEART, vars arbete utgör en viktig grund för forskning om hjärtsjukdomar och har resulterat i en rad vetenskapliga artiklar i de högst rankade medicinska tidskrifterna. Dess resultat har därmed i hög grad påverkat vården av hjärtsjukdom i hela världen.

Peter är också ansvarig för det särskilda kvalitetsregistret för hjärtsvikt, RiksSvikt vars uppgift är att bidra till en likvärdig vård, förbättrad livskvalitet, minskad sjuklighet och förtida död hos personer med hjärtsvikt samt ökad kostnadseffektivitet inom omhändertagandet av hjärtsvikt.

Kan fler hjärtsviktspatienter upptäckas och vårdas på ett mera ändamålsenligt sätt idag genom bättre användning av kvalitetsregister och metoder?

Moderator:

Penilla Gunther, FOKUS Patient®

ANMÄLAN TILL anna@fokuspatient.se senast 10/5 kl.10

Datum

10 maj 2022
Expired!

Tid

12:00 - 13:00

Arrangör

FOKUS Patient & VIFOR Pharma
Webbplats
https://www.fokuspatient.se
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Copyright - Fokus Patient