Världsepilepsidagen – International Epilepsy Day

Svenska Epilepsiförbundet firar Världsepilepsidagen, International Epilepsy Day, som en del i sitt arbete att uppmärksamma och öka kunskapen om epilepsi i samhället. Du kan också bidra genom att t.ex. dela inlägg och länkar och/eller informera lokalt på din ort.

Vad händer på Världsepilepsidagen den 13 februari 2023?

Information om epilepsi på sociala medier

Under dagen sprider vi bland annat information av olika slag, äter epilepsibakelsen, anordnar konsttävling, samlar in pengar på våra sociala medier och anordnar webbinarium. Du kan bidra till ökad kunskap genom att sprida inlägg, filmer, poddar och inbjudan till webbinarer från vår Facebook och Instagram.

Webbinarium 

  • Kl. 10.00 Utdelning av medel till två forskningsprojekt från Stiftelsen Epilepsifonden
  • Kl. 12.00 Föreläsning: Vad är epilepsi?
  • Kl. 14.00 Samtal kring Restnoterade läkemedel, med bland annat Apoteksföreningen, Läkemedelsverket. Vad har hänt och vilka planer finns. Presentation av delrapport från förbundets enkät.

50 millioner steg mot stigma

Eftersom cirka 50 miljoner människor världen över lever med epilepsi och fortfarande tyvärr drabbas av stigmatisering och diskriminering, behöver vi hjälpa varandra att motverka detta.

Hjälp oss att öka medvetenheten om epilepsi och motverka stigma genom att tillsammans gå 50 000 000 steg – ett steg för varje person som lever med epilepsi!

  • Här kan du läsa mera om kampanjen.
  • Här kan du registrera dina steg

Art for Epilepsy

Inför dagen anordnar vi en konsttävling, för alla åldrar, med temat ”Epilepsi och stigma”. Du kan måla en tavla, fotografera, måla på stenar, sticka eller virka, rita på papper, måla på en tröja eller annat klädesplagg, göra egna bokmärken och massa annat! Här finns fler tips på vad du kan göra.

Alla bidrag kommer att visas på en digital konstutställning här på hemsidan. För att delta behöver du skicka en bra bild på ditt konstverk samt ditt namn och adress till info@epilepsi.se. Tävlingen hålls öppen fram till kl. 20.00 söndag den 12 februari och vinnarna dras på Världsepilepsidagen. Första pris är presentkort på SF-bio och valfritt smycke från vår webbshop. Andra och tredje pris är valfritt smycke från vår webbshop.

Välkommen med ditt bidrag på tema ”Epilepsi och stigma!

Epilepsibakelse

Svenska Epilepsiförbundets bakelse är framtagen för att uppmärksamma personer som lever med epilepsi, stödja den viktiga epilepsiforskningen samt påverka för att vården ska bli bättre för de 81.000 personer i Sverige som har diagnosen epilepsi. Här finns receptet.

Bakgrund

Världsepilepsidagen*  är ett globalt evenemang som firas årligen den 2:a måndagen i februari för att främja medvetenhet om epilepsi. Denna dag ger möjlighet att lyfta fram de problem som människor med epilepsi, deras anhöriga och vårdare står inför, i alla regioner i världen. Det finns cirka 50 miljoner människor i hela världen som lever med epilepsi. I Sverige är det cirka 81 000 personer varav 69 000 vuxna och 12 000 barn och ungdomar
Målen för den internationella epilepsidagen är:

  • att öka medvetenheten om sjukdomen på internationell nivå och statlig nivå såväl som hos allmänheten
  • att stärka epilepsirörelsen genom att ena epilepsiföreningar i en världsomspännande kampanj
  • att öka synlighet om epilepsi och uppmuntra till diskussion om epilepsi

* International Epilepsy Day är ett gemensamt initiativ mellan IBE (International Bureau for Epilepsy) och ILAE (International League Against Epilepsy) och deras representation i 140 länder. Med både epilepsiförbund och profession i nära samverkan, jämte samarbete med WHO, är International Epilepsy Day den mest prestigefulla epilepsiaktiviteten i världen.

Mer information finns på: International Epilepsy Day

Datum

13 feb 2023
Expired!

Tid

All Day
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Copyright - Fokus Patient