Man kan bara göra det tillsammans!

Kan verkligen patienter påverka? Är det någon idé att vara medlem i en patientorganisation? Frågan kan ställas, men svaret är ändå ja. Ensam är sällan starkast!

Själv har jag stridit för många olika frågor under åren som rör cancerpatienter och cancervården. En av dessa är införande av HPV-test i screening och könsneutral HPV-vaccinering. Vilket rabalder det blev när jag 2006 gick ut offentligt och berättade att HPV kan orsaka livmoderhalscancer. Jag blev uppringd av en läkare som hotade att anmäla mig till Socialstyrelsen om jag inte omedelbart upphörde med att oroa kvinnor! Oj oj vilken reaktion, den stärkte mig bara att fortsätta!

Det blev en långdragen kamp för att HPV-test skulle införas i screeningen och könsneutral HPV-vaccninering. Idag vet vi att tack vare införandet av HPV-vaccination håller livmoderhalscancer på att utrotas bland unga kvinnor. HPV kan också orsaka flera andra cancerformer bl a tarm-, penis- och mun/hals-cancer, och nu erbjuds äntligen även pojkar HPV-vaccination.

Och även om det arbetet aldrig kan sluta – så är det med glädje jag noterar patientföreningarnas ihärdiga påverkansarbete. För ihärdig måste man vara. I början på hösten tilldelades Astma och Allergiförbundet utmärkelsen ”Årets Patientföreträdare” för sitt arbete att ha bidragit till en lagändring om rökförbud på uteserveringar. Nu kan även vi med astma eller annan doftöverkänslighet också vistas där. Stort tack!

Att patientens delaktighet och medinflytande ska stärkas upprepas av politiker och beslutsfattare igen och igen, men i verkligheten ligger Sverige långt efter andra länder. Trots att vi har många patient- och närståenderåd som är en viktig resurs för utveckling och förbättring av hälso- och sjukvården så råder det fortfarande mycket stora ojämlikheter inom vården för den enskilda patienten. Dels vilka resurser som läggs på olika sjukdomar, dels socioekonomiska-, köns- och geografiska skillnader. Det finns mycket kvar att göra – och det gör vi bäst tillsammans.

Alla tillsammans skapar en starkare röst för patienten.
Jag har nu fått det hedrande uppdraget att vara ambassadör för FokusPatient och jag hoppas att jag genom min erfarenhet, och tillsammans med alla er som har engagemang och intresse för hälso- och sjukvårdsfrågor, ska kunna bidra till att det blir ännu bättre, för patienternas skull.

Katarina Johansson, Ambassadör FokusPatient

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − ett =